| 
 MĂSURA 3. Dezvoltarea activităţilor tradiţionale de pescuit şi procesare a peştelui  | 
|||
| 
 Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – miza intervenţiei  | 
 Obiectivul acestei măsuri este de a îmbunătăţi condiţiile de desfăşurare a activităţilor specifice ale pescarilor autorizaţi şi de a sprijini procesarea primară, în mod tradiţional, a produselor pescăreşti. 
 Măsura contribuie la atingerea obiectivelor: - O1. Valorificarea turistică a resurselor legate de pescuit, - O4. Dezvoltarea activităţilor de piscicultură, pescuit şi procesare a peştelui, - O5. Diversificarea economiei locale, - O6. Conservarea şi gestionarea durabilă a patrimoniului local cultural, etnografic şi de mediu.  | 
||
| 
 Domeniul de acţiune  | 
 Îmbunătăţirea accesibilităţii zonelor de pescuit, amenajarea punctelor de colectare şi depozitare temporară a peştelui, amenajarea punctelor de acostare a bărcilor comerciale, îmbunătăţirea serviciilor tehnice specifice pescuitului comercial. Toate obiectivele vor facilita şi desfăşurarea activităţilor turistice.  | 
||
| 
 Complementaritate şi delimitare  | 
 Complementaritate: PNDR, Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic, Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii; PNDR, Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, Măsura 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi POP, Axa 2, Măsura 2.2 „Pescuitul în apele interioare”, Măsura 2.3. „Prelucrarea şi comercializarea peştelui” Delimitare: Adresabilitatea proiectelor vizează pescarii profesionişti înregistraţi în evidenţele AMPA şi agenţii economici care activează în sectorul pescăresc local. Unităţile de procesare tradiţională a peştelui şi atelierele meşteşugăreşti vor avea adresabilitate locală, principalii beneficiari fiind pescarii din zona pescărească.  | 
||
| 
 Beneficiarii ţintă Operaţiuni  | 
 Tipuri de beneficiari  | 
||
| 
 Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti  | 
 Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol;  | 
||
| 
 Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)  | 
 Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol;  | 
||
| 
 Criterii orientative de selecţie  | 
 Proiectul îndeplineşte următoarele condiţii: - demonstrează viabilitate tehnică, financiară şi economică; - contribuie la atingerea obiectivelor şi indicatorilor măsurii; - cuprinde activităţi cu caracter inovativ; - generează locuri de muncă; - respectă principiile egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile; - managerul de proiect are sub 40 de ani şi/sau este femeie;  | 
||
| 
 Tipuri de acţiuni (operaţiuni)  | 
 - Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti - Amplasarea de pontoane (inclusiv pontoane-dormitor) pentru acostarea bărcilor în zonele de colectare şi/sau acostare; - Amenajarea unor adăposturi pentru pescari, în zonele de colectare; - Amenajarea unor puncte de primă vânzare a peştelui, în apropierea zonelor de colectare; - Amenajarea infrastructurii pentru colectarea, condiţionarea şi depozitarea temporară a peştelui; - Amenajarea de ateliere de confecţionare şi reparaţii pentru ambarcaţiuni, unelte pescărești etc.; - Etc; - Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar) - Unităţi dotate pentru prelucrarea primară a peştelui (eviscerare, sărare, afumare, etc.); - Unităţi dotate cu echipament pentru condiţionare / conservare (refrigerare, congelare); - Unităţi de artizanat alimentar; - Etc;  | 
||
| 
 Alocare POP  | 
 375.000 euro, 6,4% din valoarea totală solicitată POP  | 
||
| 
 Cofinanţare /contribuţie beneficiari (%)  | 
 
  | 
||
| 
 Operaţiuni  | 
 Tipuri de beneficiari  | 
 Grad de cofinanţare  | 
|
| 
 Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pescarilor profesionişti  | 
 Privaţi: pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol;  | 
 25%  | 
|
| 
 Dezvoltarea unităţilor de procesare tradiţională a peştelui (inclusiv artizanat alimentar)  | 
 Privaţi: IMM, ONG cu activitate economică în domeniul pescuitului şi acvaculturii, pescari autorizaţi, asociaţii de pescari, asociaţii de producători din domeniul piscicol;  | 
 25%  | 
|
| 
 Rezultate şi beneficii estimate  | 
 2 zone de colectare amenajate; 2 unităţi de depozitare temporară amenajate; 2 pontoane de acostare amplasate/realizate; 1 atelier de reparaţii înfiinţate; 2 unităţi de procesare tradiţională a peştelui înfiinţate; 18 de locuri de muncă create sau menţinute;  | 
||
| 
 Perioada de implementare  | 
 2012-2015  | 
||
| 
 Nr. de proiecte estimate  | 
 Cost mediu estimat / proiect  | 
 Contribuţie POP / proiect – valoare medie  | 
 Estimarea costului total pe măsură  | 
 Contribuţia POP – măsură  | 
 Contribuţia privată  | 
| 
 9  | 
 55.556  | 
 41.667  | 
 500.000  | 
 375.000  | 
 125.000  | 
| 
 din care:  | 
 
  | 
 
  | 
 
  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 2  | 
 106.667  | 
 80.000  | 
 213.333  | 
 160.000  | 
 53.333  | 
| 
 2  | 
 46.667  | 
 35.000  | 
 93.333  | 
 70.000  | 
 23.333  | 
| 
 2  | 
 66.667  | 
 50.000  | 
 133.333  | 
 100.000  | 
 33.333  | 
| 
 1  | 
 20.000  | 
 15.000  | 
 20.000  | 
 15.000  | 
 5.000  | 
| 
 2  | 
 20.000  | 
 15.000  | 
 40.000  | 
 30.000  | 
 10.000  | 

										
										



















